Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Újra lehet pályázni a Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Programra

  • Forrás: NTP
  • Szerző: Kovács Andrea
  • pályázatok, hitelek

Az Irinyi Terv Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program keretében nyújtott támogatások fő célja a hazai élelmiszeripari termelői kapacitások fejlesztése, illetve a Magyarországon működő élelmiszeripari kiskereskedelmi láncok és a közétkeztetés gazdasági szereplői által támasztott igényeknek való megfelelés.

Az Irinyi Terv keretében, a Neumann János Közhasznú Nonprofit Kft. felügyeletével 2023. október 12. csütörtöktől újra megnyílik az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program. A 6 milliárd forint keretösszegű programban az élelmiszeripari vállalkozások, a kiskereskedelmi láncok és a közétkeztetés gazdasági szereplőinek nyílik lehetőség a feldolgozóipari technológiaváltásuk támogatására, az élelmiszeripari termelőkapacitásuk fejlesztésére, illetve az élelmiszeripari beszállítói hálózatba történő bekapcsolódásra. 

A pályázat támogatási összege: 300 – 500 millió Ft.
Intenzitás: maximum 70%.
Önerő: a pályázati összeg 30%-a, aminek legalább fele saját tőke kell, hogy legyen, így kiegészíthető piaci hitellel is, de egyéb támogatással nem kombinálható. 

Támogatási kérelmet meghatározott gazdasági társaságok, valamint ezek konzorciumai nyújthatnak be, amelyek

  • rendelkeznek legalább két lezárt üzleti évvel,
  • éves átlagos statisztikai állományi létszámuk minimum 3 fő,
  • éves nettó árbevételük 2020., 2021., 2022. évek legalább egyikében elérte vagy meghaladta a 100 millió forintot,
  • végzett tevékenységük alapján élelmiszeripari vállalkozásoknak minősülnek, és a fejlesztendő tevékenység, amelyre a támogatást igénylik a TEÁOR 10 főcsoport bármely alcsoportjába (kivéve a 109-es alcsoportot), vagy a TEÁOR 11 főcsoport bármely alcsoportjába (kivéve a 1102 alcsoport) tartozik vagy éves nettó árbevételük a 2020., 2021., 2022. évek legalább egyikében legalább 50%-a ezen TEÁOR-okból származik (igazolható módon).
  • amelyek az „Irinyi Terv Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program keretében nyújtott támogatásokból korábban nem részesültek.

Önállóan támogatható tevékenységek:

  • Új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása, beleértve az automatizált termelési rendszerek fejlesztését, termékkínálat bővítését lehetővé tevő gyártási technológiák fejlesztését, folyamatautomatizálási eszközök, robottechnológia alkalmazását, intelligens gyártási megoldások beszerzését. (jellemzőit a fejlesztési tervben szükséges részletesen bemutatni).
  • Információs technológia-fejlesztés.
  • Gyártási licenc, gyártási know-how beszerzések, immateriális javak beszerzése és kapcsolódó (szolgáltatási, tanácsadási jellegű, vagy szabadalomhoz kötődő) költségeik. 

Önállóan nem támogatható tevékenységek:

  • Szakértői és tervezési tevékenység (kizárólag az élelmiszeripari tevékenység fejlesztésével kapcsolatosan, pl. HACCP szakértő, vámügyintéző, élelmiszer-ipari, gyártástechnológiai szakértői tevékenység, tervezési szolgáltatás)
  • Az eszköz és technológia fejlesztéséhez szükséges ingatlan és infrastruktúra beruházás.
  • Megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása.

 A támogatásból fejlesztendő tevékenységek a megvalósítani tervezett fejlesztés profilja szerint a TEÁOR kategóriák besorolásában főszabályként élelmiszeripari kategóriába eshetnek:

1.    TEÁOR 10 Élelmiszergyártás – minden alkategória, kivéve 109 (Takarmány gyártása),

2.    TEÁOR 11 Italgyártás – minden alkategória, kivéve 1102 (Szőlőbor termelése) alcsoport.

 A pályázatról további információ és a beadáshoz szükséges dokumentumok letölthetők az alábbi oldalról: https://neum.hu/elip23/ 


Vissza az előző oldalra