Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Körforgásos gazdasági stratégia és akciótervet bemutató záró konferencia - HIBRID

A Miniszterelnökség Közlekedési, Környezeti és Energiahatékonysági Fejlesztési Programok (KEHOP) Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárságának szervezésében kerül megrendezésre 2023. március 23-24-én Budapesten, a Radisson Blue Béke Hotelben, a hazai körforgásos gazdasági stratégiát és akciótervet bemutató záró konferencia, amely személyesen és online formában lesz követhető. A konferencia nyelve magyar és angol, tolmácsolás biztosítva lesz

A rendezvény célja a hazai vállalkozói szféra körforgásos gazdasági átállásának előmozdítása, inspiráló és mások által is használható példák bemutatása, a várható hazai és uniós források megismertetése, valamint a nemzetközi kapcsolatok erősítése. Minden olyan vállalkozásnak hasznos lehet, amely körforgásos gazdasági stratégiában veszt részt, illetve ajánljuk minden vállalkozásnak, legyen szó for-profit vagy non-profit szemléletről, amely általában érdeklődik új körforgásos üzleti modellek és lehetőségek iránt, továbbá a három kiemelt szektorban aktív vállalkozásoknak (biomassza alapú gazdaság/élelmiszeripar, építés/építőipar, műanyagok).

Időpont:
2023. március 23.-24. (csütörtök-péntek)
Helyszín:
Radisson Blue Béke Hotelben (1067 Budapest, Teréz krt. 43.)
+ Online közvetítés

Programvázlat:
2023.03.23 csütörtök

Délelőtti blokk:
- Ünnepélyes megnyitó
- A nemzeti körforgásos stratégia bemutatása
 - A körforgásos gazdaság  átalakulása Magyarországon

Délutáni blokk:
 - A körforgásos gazdaságra való átállás üzleti modelljei 
 - A körforgásos gazdaságra való átállás  a műanyag szektorban

2023.03.24 péntek
Délelőtti blokk:
- A körforgásos gazdaságra való átállás a biomassza és  élelmiszeripari szektorban
-  A körforgásos gazdaságra való átállás az építőiparban

Délutáni blokk:
- A körforgásos gazdaságra való átállást  támogató közfinanszírozási  mechanizmusok

A RENDEZVÉNY RÉSZLETES PROGRAMJA

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött
Jelentkezési határidő: 2023. március 16. (csütörtök) 16.00 óra

REGISZTRÁCIÓ IDE KATTINTVA

A konferencián személyesen résztvevők számára étkezést biztosítanak. A regisztrált résztvevőknek a stratégiai megállapításokat összegző brosúra, a végleges program és a technikai információk (rendezvényhelyszín elérhetősége, online csatalakozási link) a későbbiekben kerülnek kiküldésre.

Rövid tájékoztató a körforgásos gazdaságról:
Mi a körforgásos gazdaság? A körforgásos gazdaság lényege a GDP növekedés leválasztása a nyersanyag felhasználásról, különösen a primer nyersanyagról. Más szavakkal a körfogásos rendszerek célja, hogy a vállalatok és a gazdaság úgy jussanak bevételhez, hogy közben a nyersanyag felhasználás kevésbé nő, vagy akár csökken. Számos út létezik, amin ez a cél megközelíthető, ide tartozik a már jól ismert erőforrás hatékonyság (kevesebb nyersanyagból állítjuk elő a terméket) vagy a másodnyersanyagból előállított termékek (pl. regenerált műanyag alapanyagként történő használata). A körforgásos modellek célja, hogy új üzleti szemléletet honosítsanak meg, például a tartós termékeket ne csupán termékként, hanem szolgáltatásként is értékesítsék a gyártók, megosztásos gazdasági rendszerek kerüljenek létrehozásra, illetve a terméktervezés során a termékek úgy kerüljenek megtervezésre, hogy alkatrészeik egyszerűen cserélhetőek legyenek és az élettartam végén anyagáramokra lehessen őket bontani a gyors újrahasznosítás érdekében. Ide tartozik az ipari szimbiózis is, például egy-egy iparág hulladékainak átirányítása más iparághoz nyersanyag felhasználás céljából. A különféle modellek gyakran keverednek, továbbá ötvözik a digitalizációt és más horizontális területeket is.

Néhány példa, amelyek a KEHOP Plusz forrásokból is várhatóan finanszírozhatóak lesznek:
Termék helyett szolgáltatás: Az Amszterdami reptér nem lámpatesteket vásárol a Philipstől, hanem világítást. Az armatúrák és lámpatestek a Philips tulajdonában maradnak, a karbantartást, cserét a Philips végzi. A gyártó érdekeltté válik a jó minőségű termékek beépítésében. Az ilyen modellek a tartós fogyasztási cikkek piacán relevánsak. A gyártók, az üzleti kockázatok miatt, párhuzamos stratégiát is követhetnek (mind a termék eladást, mind a termék helyett szolgáltatást az üzletvitel részévé tehetik).

Megosztásos gazdaság: A magántulajdonban lévő személygépkocsik kihasználtsága rendkívül alacsony, miközben a nagyobb városok forgalmasabb részein szinte lehetetlen parkolóhelyet találni. A „car-sharing” nem csak külön flották révén működhet, a helyi önkormányzat, biztosítótársaságok, szervízhálózat, helyi közösségek kialakításával és applikációfejlesztéssel csökkenthető a parkoló autók száma, növelhető a kihasználtság és a parkolók zöldfelületekké alakíthatóak.
Termék életciklusának meghosszabbítása: A modell szintén a tartós fogyasztási cikkeknél használható, például az öko-design szemléletben tervezett elromlott háztartási kisgépek, illetve építőipari kisgépek visszagyűjtése, a rossz részek (pl. akkumulátorcella) cseréje és a fogyasztási cikk újbóli piacra dobása gyártói garanciával.
Demonstrációs projektek: Azokban az ágazatokban, ahol a körforgásos gazdaság nagy potenciált hordoz, de kevésbé ismertek a lehetőségek (pl. építőipar, műanyag, textil stb.) érdemes nagyobb támogatási intenzitással olyan beruházásokat támogatni, amelyek irányt mutatnak. Ilyen például a kevesebb nyersanyagot, illetve helyi bontott nyersanyagot felhasználó épület, a moduláris építészet, a textilhulladék felhasználása épületek szigeteléséhez. Az ilyen típusú beruházások különösen termékeny hatással lehetnek az innovációra, amire Magyarországnak nagy szüksége van, hogy magasabb szinten csatlakozhasson a globális piaci láncokba.


Vissza az előző oldalra