Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Hazai kihívások

Hazánkban évről évre növekvő tendenciát mutat a villamosenergia-fogyasztás.2019-ben a MAVIR adatai alapján soha nem látott mennyiségű, bruttó 45,66 TWh villamos energiát fogyasztottunk. A valós fogyasztásnövekedés még nagyobb  lehetett,  hiszen  hazánkban  a  beépített  napelemes háztartási termelőegységek adatai közvetlenül nem jelennek meg a rendszeradatok között.
A hazai bruttó villamosenergia-felhasználás megoszlása: a hazai termelés 33,08 TWh (72,44%) és import 12,59 TWh (27,56%) volt.
A hazai villamosenergia-termelés tavalyi összetétele: Paksi Atomerőmű 16,29 TWh (49,24%), szén+lignit 3,9 TWh (11,67%), gázerőművek 8,8 TWh (26,61%), megújuló erőművek 4,08 TWh (12,35%) és egyéb erőművek 44,2 GWh (0,13%).

Újabb és újabb rendszerterhelési csúcsok

Évek óta azt láthatjuk, hogy folyamatosan megdőlnek a hazai nyári és téli rendszerterhelési csúcsok. Tavaly, december 5-én új történelmi csúcs született 7105 MW (15 perces) értéken, amelyből az import 2402 MW volt. Az új csúcsérték 179 MW-tal több, mint a 2019. január 23-i történelmi csúcs! Sőt, december 5-én délután 16 óra 43 perc körül a pillanatnyi rendszerterhelés értéke még magasabb lett, a 7150 MW értéket is elérte!

Érdemes megjegyezni, hogy a két új paksi blokk beépített teljesítménye csak 2400 MW lesz, tehát Paks II. Atomerőműre már most is nagy szükség lenne. A csúcs idején a hazai villamosenergia-fogyasztókat 5 szomszédos országból származó import segítségével lehetett csak 100 százalékosan ellátni.

A számok nem hazudnak: Magyarország már most is nagyon kiszolgáltatott helyzetben van és ez a jövőben tovább fog fokozódni a kieső alaperőművi kapacitások miatt.A hazai megújulók „nem álltak a helyzet magaslatán”, hiszen a történelmi csúcs pillanatában a szélerőművek csak nettó 94 MW teljesítményt adtak a beépített, mintegy 270 MW-ból (aktuális KÁT adat), a naperőművek pedig csak elképesztően alacsony, nettó 9 MW-ot biztosítottak a rendszer számára, a csúcsterhelés ugyanis a naplemente után következett be (jelenleg a beépített naperőművi kapacitás 900-1000 MW körül van). Miközben a Paksi Atomerőmű 100 százalékos teljesítményszinten tudott üzemelni. A többi hazai erőmű mintegy 291 MW teljesítményt képviselt.

Hogyan működik a Paksi Atomerőmű? - A video megtekintéséhez kattints a képre!

paksi-atom

Sokkoló import adatok

Az abszolút villamosenergia-import csúcs 2019. május 30-án 6 óra 30 perc környéken 2987 MW volt, amely az adott rendszerterheléshez (5135 MW) viszonyítva közel 58 százalékos import részarányt jelentett!

Az import tekintetében az abszolút csúcs aznap 7 óra 30 perc körül volt, hiszen ekkor az 5598 MW rendszerterheléshez 3194 MW import társult. Mindez az adott időpontban mintegy 57 százalékos import részarányt képviselt. Tavaly összességében 358 olyan negyedórás időszak volt, amikor az import részaránya több mint 50 százalék volt!

Konklúzió

 A hazai ellátásbiztonság garantálása érdekében feltétlenül szükség van olyan alaperőművekre, amelyek az időjárástól függetlenül képesek télen-nyáron, éjjel-nappal és minden másodpercben klímabarát villamos energiát termelni. A Paks II. Atomerőmű ezt a célt fogja szolgálni, de mellette még számos más erőművet is kell építeni. Csak így tudjuk garantálni a hazai fogyasztók biztonságos villamosenergia-ellátását és megfelelni a klímavédelmi és a versenyképességi céloknak is. Nem lehet kétséges, hogy a hazai célkitűzéseknek megfelelő, egészséges energiamixben helye van a megújulóknak, különösen a naperőműveknek is, de ezeket reálisan, szakmai alapon kell értékelni, hiszen időjárás- és napszakfüggő energiaforrásról van szó.  

Hárfás Zsolt
energetikai mérnök, okleveles gépészmérnök
Urántoll-díjas, az atombiztos.blogstar.hu oldal szerzője