Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

A dezinformáció visszaszorítása a nagy online platformokon

  • Forrás: Európai Bizottság
  • Szerző: Lucz Bianka

Megjelentek a nagy online platformok jelentései a dezinformáció visszaszorítását célzó gyakorlati kódex működésének első hat hónapjáról.

A dezinformáció visszaszorítását célzó, 2022. évi gyakorlati kódexet aláíró nagy online platformok (Google, Meta, Microsoft, TikTok) friss jelentéseket tettek közzé arra vonatkozóan, hogy hogyan teljesítették a dezinformáció terjedésének visszaszorítására irányuló kötelezettségvállalásukat.

Az átláthatósági központból (Transparency Centre) letölthető dokumentumokból kiderül, hogy a kódex aláírói milyen erőfeszítéseket tettek az átláthatóság javítása és a releváns adatok szolgáltatása érdekében.

A jelentések alapján elmondható, hogy a platformok egyre részletesebb és egyre jobban értelmezhető adatokat szolgáltatnak, felszámolva néhány területen az adathiányt. Tovább kell azonban dolgozniuk azon, hogy célzottabb, teljesebb és érdemibb adatokat szolgáltassanak.

A kódexet aláíró platformok beszámoltak arról is, hogy milyen óvintézkedéseket tesznek az új, generatív mesterségesintelligencia-rendszerekkel kapcsolatban. A jelentésekben külön fejezet foglalkozik az Ukrajnával kapcsolatos dezinformációval. A következő, 2024. elején megjelenő jelentések külön fejezetet szentelnek majd a választásokkal kapcsolatos dezinformáció elleni küzdelemnek.


Vissza az előző oldalra