Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Az európaiak pozitívan viszonyulnak az elektromos autókhoz

  • Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete
  • Szerző: Lucz Bianka

Az Alternatív Üzemanyagok Európai Megfigyelőközpontja (EAFO) felmérést készített az elektromos autók megítéléséről.

Az EU azon kötelezettségvállalása, hogy – az európai zöld megállapodásban és a fenntartható és intelligens mobilitási stratégiában foglaltaknak megfelelően – 2050-re 90%-kal csökkenti a közlekedésből származó üvegházhatásúgáz-kibocsátást, összhangban van ezzel a tendenciával, és hangsúlyossá teszi a kibocsátásmentes járművek szerepét. Az alternatív üzemanyagok infrastruktúrájáról szóló új rendelet (AFIR) az egész EU-ban lendületet ad a felhasználóbarát nyilvános töltőinfrastruktúra kiépítésének.

Az EAFO több mint 19 000 embert megszólaltató felmérése az egyik legnagyobb horderejű felmérés az elektromos közlekedés terén.

A válaszadók az éghajlati előnyöket és a költséghatékonyságot emelték ki az akkumulátoros elektromos járművek fő pozitív vonásaként. Az ár továbbra is jelentős gátló tényező, a válaszadók közel kétharmada szerint jelent problémát. Egyharmaduk azonban így is tervezi, hogy öt éven belül elektromos autót vásárol.

Ami a magyar adatokat illeti: Magyarországon az egyik legmagasabb azok aránya, akik rövid, közép- vagy hosszabb távon potenciálisan beruháznának elektromos autóra (67%). A magyar válaszadók szerint az akkumulátoros elektromos autók legfontosabb előnyét a vezetési jellemzők jelentik (például az, hogy az autók csendesek, kényelmesek), ezt követi a használat gazdaságossága, majd az egészségügyi előnyök (nincs kipufogógázként kibocsátott szennyező anyag). Legnagyobb hátrányként a magyar válaszadók is az árat jelölték meg.

A felmérés Belgiumot, Dániát, Franciaországot, Németországot, Magyarországot, Olaszországot, Litvániát, Luxemburgot, Hollandiát, Szlovéniát, Spanyolországot és Svédországot fedte le.


Vissza az előző oldalra