Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Belgium vette át az EU soros elnökségét

  • Forrás: Európai Bizottság
  • Szerző: Lucz Bianka

2024. január 1-től Belgium tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.

Az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztségében hivatalos váltással kezdődik az újév. Miután hat hónapig betöltötte az elnöki posztot, Spanyolország átadja a fáklyát Belgiumnak, amely január 1. és június 30. között Belgium elnököl az EU Tanácsában.

A belga elnökség hat prioritása vezérel bennünket, amikor betöltjük ezt a fontos pozíciót:

  • A jogállamiság, a demokrácia és az egység védelme
  •  Versenyképességünk erősítése
  •  Zöld és igazságos átmenetre törekszik
  •  Szociális és egészségügyi programunk megerősítése
  •  Az emberek és a határok védelme
  •  A globális Európa előmozdítása


Az EU soros elnökségét betöltő Belgium digitális jogalkotási erőfeszítéseinek célja, hogy fenntartható, innovatív ökoszisztémát hozzon létre a polgárok és a vállalkozások számára. Belgium meggyőződése, hogy az EU-nak egyenlő versenyfeltételeket kell biztosítania a vállalkozások, különösen a kkv-k számára, lehetővé téve számukra, hogy tisztességesen versenyezzenek mind Európán belül, mind pedig a globális színtéren, ezáltal megteremtve a „nyílt stratégiai autonómiát”.
A belga elnökség szeretné befejezni a mesterséges intelligenciáról szóló törvénnyel (AI Act) kapcsolatos hátralévő munkát. A spanyol elnökség idején háromoldalú egyeztetésen politikai megállapodás született a jogszabályról, de a szellemi tulajdonjogokról és a felelősségről szóló viták, mint például a mesterséges intelligenciával kapcsolatos felelősségről szóló irányelv („AI Liability Directive”) elfogadása azonban még hátravan.

Az elnökségi prioritások közé tartozik a virtuális személyazonosság védelme és az átláthatóság növelése az algoritmusokkal kapcsolatban. Utóbbi esetében a belga elnökség egy tudásközpontként működő „Európai Algoritmusügynökség” létrehozását is szorgalmazza, amely a szabályozói szerepekkel szemben a tanácsadói funkciókat helyezi előtérbe.

A belgáknak a biztonság kontra magánélet vitával is meg kell küzdeniük, amikor a gyermekek online szexuális zaklatásának megelőzéséről és leküzdéséről szóló uniós javaslattal (CSAM) foglalkoznak. Belgium javasolja az európai blokklánc-infrastruktúra fejlesztésének felgyorsítását, amely olyan hivatalos dokumentumok tárolására szolgálhatna, mint a vezetői engedélyek és az ingatlanok tulajdonjoga.

Az elnökség programjában ígéretet tesz a Digitális Európa és a Horizont Európa, a blokk két fő technológiai finanszírozási programjának értékelésére. Szintén az elnökség idején szeretnék a belgák előkészteni a postai szolgáltatásokról szóló irányelv közelgő reformját.

A kiberbiztonság további szabályozása is prioritás marad, a kutatásba való fokozott beruházásokkal, valamint a vállalkozások és a fogyasztók kibertámadásokkal. A belga elnökség elkötelezett az EU kiberbiztonságának megerősítése mellett azáltal, hogy a kiberdiplomáciát integrálja a külpolitikába, a védelembe és a fejlesztésbe, ösztönzi a közös képességeket, és előmozdítja a NATO-val és a magánszektorral való együttműködést. Emellett hangsúlyt fektet a digitális diplomáciára, kiáll a többoldalú együttműködés mellett, és támogatja az Egyesült Államokkal, az Egyesült Királysággal és más partnerekkel való fokozott együttműködést olyan mechanizmusokon keresztül, mint a kereskedelmi és technológiai tanácsok.


Vissza az előző oldalra