Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Bulgária és Románia csatlakozott a schengeni övezethez

  • Forrás: Európai Bizottság
  • Szerző: Lucz Bianka

Március 31-én Bulgária és Románia schengeni taggá válik: a schengeni szabályok mindkét tagállamban érvényesek lesznek, beleértve a schengeni vízumok kiadását, és megszűnnek az ellenőrzések a belső légi és tengeri határokon.

Az Európai Bizottság határozottan üdvözli ezt az eredményt, amely a Tanács 2023. decemberi történelmi határozatát követi. E két tagállam schengeni csatlakozása vonzóbbá teszi a közös térséget azáltal, hogy jelentősen kibővíti a világ legnagyobb, belső határellenőrzések nélküli közös térségét. Ursula von der Leyen , az Európai Bizottság elnöke a következőket mondta: „A holnap fontos nap lesz: Bulgária és Románia csatlakozik a schengeni családhoz. Üdvözlöm a belső légi és tengeri határellenőrzés feloldását. Ez mindkét ország számára nagy siker. És történelmi pillanat a schengeni térség számára – a világ legnagyobb szabad mozgású térsége számára. Együtt erősebb, egységesebb Európát építünk minden polgárunk számára.”

Tavaly december óta mindkét tagállam megtett minden szükséges intézkedést a schengeni szabályok 2024. március 31-től történő zökkenőmentes alkalmazása érdekében. A Bizottság által Bulgáriával és Romániával együtt idén márciusban elindított együttműködési keretek a kísérleti projekt sikeres végrehajtására épülnek. gyors menekültügyi és visszatérési eljárásokra irányuló projektek. Ezekkel az együttműködési keretekkel Románia és Bulgária tovább járul majd a határokkal és a migrációval kapcsolatos együttműködés erősítéséhez, valamint az EU külső határokon való biztonságának és a migrációs kihívások kezelésére irányuló közös európai erőfeszítésekhez.

Ezen túlmenően a nyugat-balkáni és a kelet-mediterrán útvonalak mentén a tagállamok – köztük Bulgária, Románia, Ausztria, Görögország, Magyarország és Szlovákia – között regionális kezdeményezés jött létre a rendőrségi együttműködésről. Ez lehetővé teszi a kapcsolódó kihívások közös és fenntartható kezelését, beleértve a határokon átnyúló bűnözést is. Bulgária és Románia folyamatosan magas szintű elkötelezettségről tett tanúbizonyságot az EU külső határainak megfelelő védelmének biztosításában, és folyamatosan a schengeni övezet belső biztonságának kulcsfontosságú hozzájárulóiként járt el.

Következő lépések

A Tanácsnak határozatot kell hoznia a Bulgária, Románia és a többi schengeni ország közötti belső szárazföldi határokon történő ellenőrzések megszüntetésének időpontjának meghatározásáról. A Bizottság továbbra is minden szükséges támogatást megad a Tanács elnökségének annak biztosítása érdekében, hogy 2024-ben döntés születhessen a szárazföldi határokról.

Háttér

A Bizottság már 2011-ben megerősítette a schengeni értékelő jelentésekben, hogy Bulgária és Románia teljesítette a schengeni övezethez való teljes körű csatlakozás minden követelményét. A Bizottság aktívan támogatta ezt a folyamatot.

A belső határok ellenőrzése nélküli schengeni övezet az uniós polgárok egyik legbecsesebb vívmánya. Az 1985-ben öt tagállam – Belgium, Franciaország, Németország, Luxemburg és Hollandia – közötti kormányközi projektként indult projekt fokozatosan kibővült, és ma a szabad mozgás legnagyobb területévé vált a világon. Amellett, hogy megkönnyíti az emberek szabad mozgását a belső határellenőrzések nélkül, Schengen jelentős előnyökkel jár Európa gazdasága számára.


Vissza az előző oldalra