Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Hidegrekordok az EU országaiban

  • Forrás: Európa Pont
  • Szerző: Lucz Bianka

A klímaváltozás nemcsak az extrameleg nyarakat, időjárási szélsőségeket és az ehhez kapcsolódó környezeti katasztrófákat jelenti, de megfigyelhető, hogy a telek is egyre enyhébbek.

Európában egyre enyhébb a tél

Az éghajlatváltozás számos következménnyel bír az európai telekre. A Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálat (C3S) adatai alapján egyre enyhébbek a telek, ami Európa számos részén a hóesés csökkenéséhez és a hótakaró rövidebb időtartamához vezethet.

2020-ban mérték Európában a valaha mért legmelegebb telet. Bár a 2022-es tél nem jelentett új rekordot, de az 1981-2020-as referenciaidőszakhoz viszonyítva akkor is több mint 1°C-kal meghaladta az átlagot Európa nagy részén a hőmérséklet. A legnagyobb anomáliák Európa legkeletibb részein és Közép-Európában voltak, ahol a hőmérséklet 3,5-4, illetve 2,5 fokkal volt az átlag felett.

418883144_791928816298520_2835756295563391165_n

Változik az éghajlat – változnak az európai telek

Az éghajlatváltozás megváltoztathatja a csapadékok fajtáit, ami a havazás gyakoriságának és intenzitásának változásához vezet: egyes régiókban a hóesés helyett az esőzések száma növekedhet.

A hó az európai éghajlat fontos eleme. Hatással van a vízgazdálkodásra, mivel a hótakaró télen friss vizet tárol, tavasszal pedig felszabadítja azt. Egy átlagos évben Közép-, Kelet- és Észak-Európa nagy területén a tél jó részében hó borítja a tájat. Ez azonban az utóbbi években változóban van: 2020-ban például Európa hidegebb régióit – például Norvégiát, Svédországot és Oroszország legészaknyugatibb részét – a tél nagy részében hóréteg borította, de a Balti-tengertől délre nagyon kevés, Észtországban és a Skandináv-félsziget déli részén pedig az átlagosnál akár 90%-kal kevesebb havas nap volt.

Ennek a téli sportokra épülő régiók szempontjából komoly gazdasági következménye is van: rövidebb téli szezonok és kevésbé megbízható hóviszonyok alakulhatnak ki, amely komoly egzisztenciális kockázatot jelent a téli turizmustól függő helyi vállalkozások számára.

Nemcsak a vállalkozókra, de az ökoszisztémára és bizonyos növény- és állatfajokra is igen komoly hatással lehetnek ezek a megváltozott téli körülmények, befolyásolva életciklusukat és viselkedésüket, elterjedésüket a kontinensen.


Vissza az előző oldalra