Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Kötelezettségszegési eljárások: Magyarországra vonatkozó döntések

  • Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete
  • Szerző: Lucz Bianka

Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot az ötödik pénzmosási irányelv helyes átültetésére

Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy felszólító levél útján kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen az 5. pénzmosási irányelv helytelen átültetése miatt. Bár Magyarország bejelentette az irányelv teljes körű átültetését, a Bizottság a szolgáltatók nyilvántartásba vételére, engedélyezésére, illetve szabályozására vonatkozó kötelezettség tekintetében problémásnak látja a nemzeti jogba átültetett rendelkezéseket: a magyar jog – az irányelvvel ellentétben – nem írja ugyanis elő a virtuális fizetőeszközök és a törvényes fizetőeszközök („fiat pénz”) közötti átváltási szolgáltatásokat nyújtó szolgáltatók nyilvántartásba vételét, illetve engedélyezését.

A pénzmosás elleni szabályok nélkülözhetetlen eszközei a pénzmosás és a terrorizmus-finanszírozás elleni küzdelemnek. Az egy-egy tagállamban tapasztalható joghézagok az EU egészére hatással vannak. Az Ukrajna elleni orosz invázó nyomán kiszabott uniós szankciók miatt is elengedhetetlen a szankcionált vállalatok tényleges tulajdonosainak azonosítása.

Ezért a bűnözés elleni fellépés, az Unió pénzügyi rendszerének védelme és az uniós szankciók végrehajtásának garantálása szempontjából kiemelten fontos az uniós szabályok hatékony végrehajtása és felügyelete.

Amennyiben Magyarország két hónapon belül nem küld kielégítő választ a levélre, a Bizottság a kötelezettségszegési eljárás folytatásáról és indokolással ellátott vélemény küldéséről határozhat.


Vissza az előző oldalra