Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Mit jelent a CE jelölés?

  • Forrás: Európai Bizottság
  • Szerző: Lucz Bianka

A legtöbb terméken megtalálható "CE" betűk az egészségügyi és környezetvédelmi követelményeknek való megfelelést hivatott jelölni.

A „CE” betűk az Európai Gazdasági Térség (EGT) kiterjesztett egységes piacán forgalmazott számos terméken szerepelnek. Azt jelzik, hogy az EGT-ben értékesített termékek megfelelnek a magas biztonsági, egészségügyi és környezetvédelmi követelményeknek.


A gyártók létfontosságú szerepet játszanak annak biztosításában, hogy az EGT kiterjesztett egységes piacán forgalomba hozott termékek biztonságosak legyenek. Az ő felelősségük a megfelelőségértékelés elvégzése, a műszaki dokumentáció összeállítása, az EU megfelelőségi nyilatkozat kiadása és a CE-jelölés elhelyezése a terméken.

Az importőrök és a forgalmazók segítenek abban, hogy csak az EU-szabályoknak megfelelő, CE-jelöléssel ellátott termékek kerüljenek az EGT piacára. A gyártók és kereskedők közötti közvetítőként ismerniük kell a jogi követelményeket, és biztosítaniuk kell, hogy az általuk forgalmazott vagy importált termékek megfeleljenek azoknak.

Előfordulhat, hogy az uniós fogyasztók eltérően preferálják a termékek színét vagy márkáját, például új laptopot vagy játékot gyermekeik számára. Ugyanakkor elvárják, hogy a piacon lévő összes termék biztonságos legyen.


Ha új telefont, napszemüveget vagy tévét vásárolunk az EGT-n belül, megtalálhatjuk rajtuk a CE-jelölést. A CE-jelölés a tisztességes versenyt is támogatja azáltal, hogy valamennyi vállalatot ugyanazon szabályok betartására kötelezi.

A CE-jelölés terméken történő elhelyezésével a gyártó kijelenti, hogy a termék megfelel a CE-jelölésre vonatkozó összes jogi követelménynek, és az EGT egész területén értékesíthető. Ez vonatkozik a más országokban gyártott, az EGT-ben értékesített termékekre is.

A CE-jelölésnek két fő előnye van az EGT-n belüli vállalkozások és fogyasztók számára

  • a vállalkozások tudják, hogy a CE-jelöléssel ellátott termékek korlátozás nélkül forgalmazhatók az EGT-ben
  • a fogyasztók az egész EGT-ben azonos szintű egészség-, biztonság- és környezetvédelemben részesülnek


Vissza az előző oldalra