Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Peter Pellegrini nyerte a szlovák elnökválasztást

  • Forrás: Telex
  • Szerző: Lucz Bianka

A volt kormányfő és mostani házelnök Peter Pellegrini lesz Szlovákia következő államfője.

Szinte az összes szavazat összeszámlálása alapján a Robert Fico által támogatott Pellegrini 53,12 százalékkal nyerte az elnökválasztás második, mindent eldöntő fordulóját, ellenfele, Ivan Korčok volt külügyminiszter 46,87 százakékkal lett második.

Az előzetes felmérések rettentő szoros állást vetítettek előre, és a számolással párhuzamosan a Denník N még 50 százaléknál is nagyon kicsi különbséget jósolt a két jelölt között, ahogy Korčok közelített Pellegrinihez az este folyamán. Azonban a 80 százalék feletti feldolgozottságnál a modelljük már egyértelműen Pellegrini győzelmét jelezte.

Az első fordulóhoz képest jelentősen magasabb, közel 60 százalékos részvétel Pellegrininek kedvezett. Március 23-án 51,9 százalék ment el szavazni az első körben. Denisa Saková miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter azt mondta, hogy szerinte a magyar szavazók is hozzájárultak Pellegrini ekkora előnyéhez. A Napunk.sk szerint a déli járásokat Pellegrini nyerte, és a Nagyrőcei és a Rimaszombati járás a legnagyobb arányú győzelmei között van.

A két héttel ezelőtti első fordulóban Korčok végzett az élen 42,48 százalékkal, míg Pellegrini 37,05 százalékot szerzett. Ezt követően az volt a kérdés, hogy a második fordulóba jutott két jelölt mögött még mennyi szavazói tartalék van. A legtöbben ezen a téren Pellegrinit jósolták előnyösebb helyzetbe, mivel több nacionalistább, jobbosabb jelölt is elbukott az első körben, így papíron tőlük több szavazó vándorolhatott át hozzá.

A felmérések azonban azt mutatták, mégsem biztos, hogy sikerül Pellegrininek mobilizálnia a nemzetért aggódó, az ukrajnai fegyverszállítást ellenző, a Robert Fico vezette kormánnyal szimpatizáló tömegeket, és fej fej mellett áll a két jelölt. Az RTVS számára az utolsó napokban, köztük szombaton készített Medián-felmérést az urnazárás után hozták nyilvánosságra, ez még azt jósolta, hogy Korčok 51,1 százalékkal nyerhet a 48,9 százalékra mért Pellegrini előtt. A területi megoszlású eredmények alapján Pellegrini el tudta érni az első fordulóban harmadik, nacionalista Štefan Harabin szavazóit is.


Vissza az előző oldalra