Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Pogátsa Zoltán tartott előadást a fenntarthatóságról

  • Szerző: Lucz Bianka

Balatonbogláron a Varga Béla Művelődési Házban tartott előadást Pogátsa Zoltán a Europe Direct iroda felkérése.

Napjainkban egyre több szó esik a klímaváltozásról és a fenntartható fejlődésről. De hogyan is néz ki mindez egy közgazdász szemével? Április végén Pogátsa Zoltán tartott előadást Balatonbogláron arról, hogy a gazdaság és a társadalom növekedése, fejlődése hogyan hat a fenntarthatóságra.

Az ipari forradalomig a fenntarthatóság nem volt kérdés, hiszen a gazdálkodás többnyire arról szólt, hogy a földeken dolgozva megtermeltük az életminőségünket meghatározó élelmiszereket, a kézművesek elkészítették az ehhez szükséges eszközöket. Ehhez képest ma már az élelmiszerelőállítás koncentrált termelésen alapul, amely csak különböző adalékanyagok, műtrágyák felhasználásával lehetséges, és az így előállított termékeket hosszú útvonalakon el is kell szállítani. A bolygó lakosainak száma hatalmasat ugrott az elmúlt évtizedekben, a világ népessége mára meghaladta a 8 milliárd főt, és várhatóan 11 milliárd fölött fog tetőzni. Mindez komoly kihívást jelent az egyre több nyersanyagot igénylő technológiák, és az exponenciálisan növekvő gazdaságok számára.

Meddig tartható fenn a folyamatos fejlődés? Lehet-e úgy növekedni, hogy közben csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása? Meddig elég a nyersanyag a technikai igények kielégítésére? – ezekhez hasonló kérdések vetődtek fel a rendezvényen, és ha pontos válaszokat nem is, hasznos gondolatokat mindenképpen kaptak a résztvevők.


Vissza az előző oldalra