Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Szilveszteri szokások Európában

  • Forrás: Európa Pont
  • Szerző: Lucz Bianka

Mit törnek össze az ajtóban a görögök? Hol öntenek ólmot, és hol várják az elhunytak szellemét? Mit néznek a tévében a németek és a skandinávok?

Az év végi ünneplés sok helyi szokással fonódik össze. Itthon elmaradhatatlan a tűzijáték, a petárda és a pezsgő. A tévében éjfélkor megszólal a Himnusz, utána pedig a köztársasági elnök mond köszöntőt. Éjjel virslit, újév napján lencsét eszünk, hogy gazdagok legyünk. A szilvesztert máshol is sajátos tradíciók övezik. Korábban már bemutattunk egy sort ezekből a vörös alsóneműtől a fagyos tengerben mártózásig. Most hoztunk néhány újabbat.

Egy jó görög lépés

Az egyik legszerencsésebb időpontnak tartott szilveszter sok görög számára maratoni nap: a hagyomány szerint a családok összegyűlnek és órákon át kártyáznak. A játékok gyakran kora este kezdődnek és éjfélig tartanak. A görög kávézók (καφενεíο) és éttermek (ταβέρνα) is szerveznek kártyapartikat, sokan pedig lottószelvényt vásárolnak a szerencséjükben bízva.

A Kalo Podariko (jó lépés) alkalmával szilveszterkor, éjfél előtt a családok lekapcsolják az összes lámpát a házban, és kimennek a szabadba. Egy jónak vagy szerencsésnek tartott családtagot (hagyományosan az ártatlannak és jószívűnek tartott gyermeket) kiválasztanak, aki a jobb lábával belépve elsőként térhet vissza a házba. Ez után egy másik, hasonlóan jószívű embernek jut a megtiszteltetés, hogy az ajtóban összetörjön egy gránátalmát, amely a jólét, a termékenység és a megújulás szimbóluma. Minél több mag van a padlón, annál jobb és szerencsésebb lesz az év.

Szívesen látott szellemek

Írországban is nagyon fontos, ki lép be elsőként január első napján a ház ajtaján. Ez meghatározza az előttünk álló év hátralévő részét – de az ország különböző régióiban eltérő nézeteket vallanak arról, milyen legyen az ajtón belépő személy hajszíne, neme és általános kinézete. Egyes helyeken a sötét hajú, jóképű férfi boldogságot és szerencsét hoz, a fiatal, vörös hajú nő viszont a balszerencse szimbóluma.

A múltbéli ősök befogadása is szilveszteri hagyomány Írországban. Egyes családok kinyitnak minden ablakot és ajtót, hogy az elhunyt családtagok bejöhessenek a házba. Az otthonba látogató szellemek részt vehetnek az év végi ünnepségeken. Generációkon átívelő ír szilveszteri hagyomány szerint kenyeret ütögetnek a ház falának és ajtajának. Ha nincs kenyér, megteszi a cserépedény, a serpenyők vagy a fakanál, a lényeg, hogy ez elűzi a gonosz szellemeket és megvédi az otthont és a közösséget a balszerencsétől. Ha kedvet kaptál a szokáshoz, tudunk egy jó receptet az ír szódás kenyérhez.

Az ólom és árnyéka

A finnek Uudenvuodenaatto (azaz Szilveszter) napján éjfélkor ólmot öntenek. A megelőző napokban beszerzik a patkót formázó ólmot – ez megvásárolható a boltokban –, amit aztán a tűzhelyen vagy gyertyaláng fölött egy kiskanálban megolvasztanak és hideg vízzel teli vödörbe öntik. Gyertyafénynél megnézik a kialakuló szobrocskák árnyékát, és abból próbálják megjósolni a következő év eseményeit. Tipikusan előforduló forma például az utazást jelentő hajó, a házasságra utaló emberforma, a ház vagy új háziállatok érkezését sugalló állatok. Mivel az ólom a környezetre káros anyag, sokan ezt a szokást már nem tartják, esetleg ónnal vagy viasszal helyettesítik az ólmot. A szokás egyébként Németországban is létezik.

Egyszemélyes vacsora

Ennél újabb – bár idén már hatvanéves – szokás is kötődik egyszerre a németekhez és a finnekhez, no meg az osztrákokhoz és a skandinávokhoz. 1963-ban mutatták be először a német televízióban a Dinner for One című brit jelenetet. Azóta minden évben az év utolsó délutánjából milliók szánnak arra 18 percet, hogy újra nézzék – Németországban 1995 óta ez a leggyakrabban ismételt televíziós műsor. Érdekesség, hogy bár a szkeccs a brit színpadon indult, csak nemrégiben – és feltehetőleg európai népszerűsége miatt – kezdték Nagy-Britanniában is elismerni.


Vissza az előző oldalra