Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Uniós támogatás érkezett Magyarországra

  • Forrás: Európai Bizottság
  • Szerző: Lucz Bianka

A Bizottság a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz keretében folyósította Magyarországnak a REPowerEU előfinanszírozás utolsó részletét


Az Európai Bizottság – a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz (RRF) keretébe tartozó REPowerEU forrásokhoz kapcsolódó előfinanszírozásként – 140,1 millió euró értékben folyósított vissza nem térítendő támogatást Magyarországnak. A REPowerEU előfinanszírozás második és egyben utolsó részlete a Magyarország számára december 28-án már kifizetett 779,5 millió eurót egészíti ki.

A kifizetett előlegek segíteni fognak abban, hogy megkezdődjön az országra vonatkozó REPowerEU-fejezetben felvázolt kulcsfontosságú beruházási és reformintézkedések végrehajtása. Ennek köszönhetően gyorsabban lesznek teljesíthetők a REPowerEU tervben foglalt, az energiatakarékosságra, a tiszta energia előállítására és az energiaellátás diverzifikálására irányuló célkitűzések, amelyek azt célozzák, hogy Európa – az Ukrajna elleni orosz invázióra tekintettel – függetlenné váljon az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól.

Kifizetési kérelmen alapuló kifizetésre Magyarország esetében nem kerülhet sor mindaddig, amíg a 27 „szupermérföldkő” végrehajtása nem valósult meg kielégítően. A tagállamoknak előfinanszírozás formájában folyósított összegeket le kell vonni a jövőbeli, rendszeres kifizetési kérelmek alapján teljesített kifizetésekből. A Bizottság emellett vissza fog téríttetni minden olyan, előfinanszírozásként folyósított összeget, amelyet az RRF életciklusának végéig esetleg nem vontak le a rendszeres kifizetési kérelmekben szereplő összegekből.

A mai kifizetés előzménye, hogy a Tanács jóváhagyta Magyarország felülvizsgált, REPowerEU-fejezettel kiegészített tervét, és a felek aláírták a pénzügyi megállapodást. Az egy vagy két lépésben folyósított előfinanszírozási összegek legfeljebb 20%-át tehetik ki azoknak a kiegészítő forrásoknak, amelyeket az egyes országok a REPowerEU-fejezetükben foglalt intézkedésekre igényelnek.

A Magyarország REPowerEU-fejezetében foglalt intézkedésekkel kapcsolatban itt található további információ. A Tanács az eddig benyújtott mind a 23 REPowerEU fejezetet jóváhagyta.


Vissza az előző oldalra