Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Jelentős változás a Békéltető Testület működésében!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2024. január 1-jétől a békéltető testületek regionális szervezetté váltak. Tolna, Somogy és Baranya vármegye területén lakó vagy ott tartózkodási hellyel rendelkező fogyasztók ügyeiben a pécsi székhellyel működő Baranya Vármegyei Békéltető Testület jár el, melynek elérhetőségei:

https://www.facebook.com/baranyavarmegyei.bekeltetotestulet
info@baranyabekeltetes.hu
Tel: 72/507-154

További információ: https://baranyabekeltetes.hu/

További változás, hogy a békéltető testület a meghallgatásokat fő szabály szerint online formában tartja meg. A fogyasztó kérésére a testület továbbra is tart személyes meghallgatásokat Pécsett, Kaposváron és Szekszárdon. A vállalkozásoknak a személyes meghallgatáson is elegendő lesz online bekapcsolódniuk. A testület elnöke – a felek egyetértésével – dönthet az eljárás írásban történő lefolytatásáról is, ez esetben a feleknek megjelenniük a testület előtt sem személyesen, sem online nem kell.

A testület működésének elsődleges célja továbbra is a felek közötti egyezség létrehozása. Új szabály, hogy a vállalkozás önkéntes alávetése hiányában is hozható kötelezést tartalmazó határozat 200.000 Ft-ot meg nem haladó fogyasztói igények esetén. Az egyezség és a kötelezés végrehajtható.

A mikro-, kis- és középvállalkozások a továbbiakban fogyasztóként nem indíthatnak eljárást a békéltető testület előtt, vitás ügyeikben kizárólag bírósághoz fordulhatnak.

A törvény alapján  a békéltető testületekről történő tájékoztatási kötelezettséget a vállalkozásoknak világosan, érthetően és könnyen elérhető módon kell teljesíteni, internetes honlappal rendelkező vállalkozás esetén a honlapon, honlap hiányában az általános szerződési feltételekben, általános szerződési feltételek hiányában pedig külön formanyomtatványon. Az üzlettel rendelkező vállalkozás esetén a tájékoztatást jól láthatóan és olvashatóan kell megadni.

Felhívjuk a vállalkozások figyelmét, hogy a fentieknek megfelelően módosítsák a békéltető testület elérhetőségére vonatkozó, fogyasztók számára adott tájékoztatásukat!


Vissza az előző oldalra