Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Közeleg a határidő: január 20-ig adatot kell szolgáltatnia az EPR kötelezett vállalkozásoknak

Minden EPR gyártóknak és első belföldi forgalomba hozóknak január 20-ig adatot kell szolgáltatnia az előző negyedéves kibocsátás mennyiségéről. A törvényben előírt adatszolgáltatás az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer online felületén, az OKIR kapun keresztül történik.

- Az EPR (kiterjesztett gyártói felelősség) rendszernek fontos szerepe van abban, hogy Magyarország megfeleljen az EU által előírt hulladék újrahasznosítási céloknak.

- Az EU által előírt EPR díj a gyártókat arra ösztönzi, hogy az újrahasznosítható, újrafeldolgozható anyagok és technológiák felé forduljanak, és lehetőség szerint csökkentsék a csomagolóanyagok mennyiségét

 - Az EPR díjjal a gyártók kifizetik a termékükből származó hulladék kezelésének díját.

- Az EPR rendszer követi és ellenőrzi a hulladék felhasználását és annak költségét.

- A rendszer előnyei: az újrahasznosításnak köszönhetően hatalmas tehertől óvja meg a környezetet, továbbá erősíti az ipart, hiszen a körforgásos gazdaságban maradnak a hulladékból származó értékes alapanyagok.

Minden EPR gyártóknak és első belföldi forgalomba hozóknak január 20-ig adatot kell szolgáltatnia az előző negyedéves kibocsátás mennyiségéről. A törvényben előírt adatszolgáltatás az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer online felületén, az OKIR[1]kapun keresztül történik. A hatóság ezeket az adatokat öt napon belül továbbítja a MOHU Hulladékgazdálkodási Zrt. részére. Az érintettek a megelőző, tavalyi harmadik negyedévre vonatkozó adatszolgáltatást is pótolhatják e határidőig. Az adatszolgálatás célja, hogy Magyarország is megfeleljen az EU által előírt EPR, vagyis a kiterjesztett gyártói felelősség rendszerének, amely a szervezi és ellenőrzi a hulladék útját, kezelésének költségét. Az EPR rendszernek meghatározó szerepe van abban is, hogy Magyarország 2040-re teljesítse az EU által előírt célokat, például azt, hogy a hazai hulladék a 65%-át hasznosítsuk újra. 

Mit kell tennie az EPR köteles vállalkozásoknak? 

Eddig már két fontos kötelezettségnek kellett megfelelnie az EPR, vagyis a kiterjesztett gyártói felelősség rendszere hatálya alá tartozó hazai gyártóknak, illetve a termékeket elsőként belföldi forgalomba hozó vállalkozásoknak 2023 tavaszán. Egyrészt regisztrálniuk kellett az EPR-rendszerbe a MOHU elektronikus ügyintézési felületén, a Partner Portál, EPR regisztrációhoz kialakított rendszerében. Ezt követően pedig az illetékes hulladékgazdálkodási hatóságnál is nyilvántartásba kellett vetetniük magukat.

Most egy újabb határidő közeleg az érintettek számára, hiszen 2024. január 20-ig teljesíteniük kell az előző negyedéves kibocsátásukra vonatkozó mennyiségi adatszolgáltatást az OKIR kapun keresztül. A kötelezett vállalkozások emellett a tavalyi harmadik negyedévre vonatkozó adatszolgáltatást is pótolhatják e határidőig.

Fontos, hogy a vállalkozók a MOHU Partner Portálon is regisztráljanak az OKIR-adatszolgáltatás mellett, valamint a hulladékhatóságnál is kérjék, hogy vegyék nyilvántartásba őket, amennyiben ezt még nem tették meg. 

A MOHU-regisztráció azért is szükséges, mert ezt követően nyílik meg a lehetőség a számla kiállítására illetve letöltésére, továbbá a közvetlen kapcsolattartásra a gyártói kötelezettségeket a gyártó nevében teljesítő koncessziós társasággal. Az egyéni teljesítők – a megengedett termékörökben – szintén itt, a MOHU Partner Portálon kezdeményezhetik a vonatkozó egyedi szerződések megkötését.

A regisztráció kiemelt jelentőségű, mivel az új EPR-rendszerben már a MOHU gondoskodik a körforgásos termékből képződő hulladék átvételéről, gyűjtéséről, elszállításáról, előkezeléséről, kereskedelméről és kezelésre átadásáról, továbbá a hulladékgazdálkodási létesítmények fenntartásáról és üzemeltetéséről. Ráadásul az Európai Unió előírja, hogy a hulladékok újrahasznosítása 2040-re 65%, a lerakása – vagyis amikor eltemetik a hulladékot - pedig mindössze 10% legyen. Magyarországon jelenleg 32% az újrafeldolgozási arány, és több mint 50 százalékos a lerakott mennyiség. E célok eléréséhez szükséges a kiterjesztett gyártói felelősség vagyis EPR rendszer, amely gyártástól kezdve követi és ellenőrzi a hulladék útját és költségét. Az EPR a gyártókat arra ösztönzi, hogy az újrahasznosítható, újrafeldolgozható anyagok és technológiák felé forduljanak. Arról nem is beszélve, hogy az újrahasznosításnak köszönhetően hatalmas tehertől óvjuk meg a környezetünket, és új iparág alakulhat ki, hiszen a körforgásos gazdaságban maradnak a hulladékból származó értékes alapanyagok, amelyek erősítik a hazai gazdaságot.

Termékek, amelyek gyártóira vonatkozik regisztrációs és díjfizetési kötelezettség 2023. július 1-től:

• csomagolóanyagok,

• egyes egyszer használatos műanyag termékek,

• elektromos és elektronikus berendezések,

 • elemek és akkumulátorok,

• gépjárművek és alkatrészeik,

• gumiabroncs, • reklámhordozó és irodai papír,

• használt sütőolaj,

• textil termékek,

•fából készült bútorok.

Az adatszolgáltatásról és a regisztrációs kötelezettségekről további információ a MOHU weboldalán olvasható.


Vissza az előző oldalra