Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Bekapcsolták a világ legnagyobb napelemparkját

  • Forrás: HVG
  • Szerző: Kovács Andrea
  • Klímavédelem

Négymillió panelből álló napelemfarmot épített az Egyesült Arab Emírségek, amellyel 200 ezer otthont lát el árammal.

Az Al Dhafra 35 km-re található Abu-Dzabitól, a kapacitása 2 GW, és csaknem 4 millió bifaciális panelből áll. Ilyen típusú napelemből ilyen léptékű beruházás még nem történt sehol a világon.

Az Egyesült Arab Emírségek minap, épp az ENSZ idén Dubajban tartott éghajlatváltozási konferenciája (COP28) előtt kapcsolta be azt a napelemfarmot, ami egyedülálló a maga nemében. Az Al Dhafra 35 km-re található Abu-Dzabitól, a kapacitása 2 GW, és csaknem 4 millió bifaciális panelből áll – számolt be róla a The Electrek. Ilyen típusú napelemből ilyen léptékű beruházás még nem történt sehol a világon.

A bifaciális napelem hatékonyabb, több energiát termel, mint a hagyományos panelek. Ez annak köszönhető, hogy az áram a panel mindkét oldalán termelődik. Mivel mindkét oldala UV-álló, ezért tartósabb is.

A közlés szerint a napelemfarm mintegy 200 ezer háztartás energiaellátását biztosíthatja, évente pedig 2,4 millió tonna szén-dioxid kibocsátását spórolja meg. A farmot két helyi vállalat – a Masdar, és a TAQA –, valamint a francia EDF Renewables és a kínai JinkoPower közösen hozták valósították meg.

A TAQA a projekt 40 százalékát birtokolja, a többi cég 20–20 százalékos részesedéssel bír benne. A napelemfarmot üzemeltető konzorcium az emírségek víz- és áramszolgáltató cégének adja el a megtermelt mennyiséget.

Azzal, hogy a napelemfarmot bekapcsolták, az Egyesült Arab Emírségek napenergia-termelése 3,2 GW-ra nőtt. Emellett lassan elkezdődik egy újabb, 1,5 GW kapacitású farm fejlesztése is. A cél, hogy 2030-ra megháromszorozza az ország a megújuló energiából származó áram mennyiségét, 14 GW-ra növelve azt.


Vissza az előző oldalra