Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Hatalmas kapacitású szén-dioxid megkötő üzem épült Izlandon

  • Forrás: HVG
  • Szerző: Kovács Andrea
  • Klímavédelem

A klímaváltozás elleni harc fontos eszközei lehetnek a szén-dioxid levegőből történő kiszűrésére épített üzemek, melynek legújabb, és eddigi legnagyobb változata évi 36 ezer tonna üvegházhatású gázt tud majd kiszűrni.

Üzembe állították a világ jelenlegi legnagyobb, a szén-dioxid levegőből történő kiszűrésére épített ipari létesítményét az izlandi Hellisheiði városában A Mammooth nevű egységet egy svájci klímatechnológiai cég, a Climeworks működteti.

 A Mammoth, ha teljesen elkészül, évente körülbelül 36 ezer tonnányi szén-dioxidot tud majd megkötni a levegőből, amely 7800 benzinmeghajtású autó kibocsátásának felel meg. Ez a mennyiség a világ kibocsátásának csak egy töredéke, de a Climeworks szerint ezek a szivattyúk kulcsfontosságúak lehetnek az éghajlatváltozás elleni harcban.

A Climeworks DAC-egységei moduláris „gyűjtőtartályokból” állnak össze, és ventillátorok segítségével szívják be a levegőt, ami ezután áthalad egy speciális szűrőn – itt „akad fenn” a szén-dioxid.

A teljesen megtelt szűrőt ezután nagyjából 100 Celsius-fokra hevítik, így kioldódik a szén-dioxid, amit vízzel elegyítenek, majd a föld alá – bazaltos kőzetek közé – pumpálnak. Így végül maga is szilárd kőzetté alakul.

A létesítmény megújuló energiával működik, és még nem készült el teljesen: eddig 12 darab moduláris konténert szereltek fel, de a kivitelezés 2024 végi befejezéséig még 60 további követi.

A Mammoth üzem kilencszer nagyobb, mint a Climeworks által 2021-ben épített korábbi létesítmény, és jelenleg az egyik legnagyobb a világon. A költségek jelenleg magasak, a cég vezetői szerint tonnánként körülbelül 1000 dollárba kerülnek, de a cél az, hogy ezt az összeget 2030-ra 300 dollárra, 2050-re pedig 100 dollárra csökkentsék.

Az ENSZ éghajlati testülete szerint a világnak évente 6-16 milliárd tonna szén-dioxidot kell eltávolítania, hogy a felmelegedés mértéke ne lépje át az 1,5 Celsius-fokot. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint pedig legalább évi 60 millió tonnát kell begyűjtenie 2030-ig.

Forrás: HVG

Fotó: Climeworks


Vissza az előző oldalra