Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Július 1-től megszűnik a kötelező akciózás a boltokban

  • Szerző: Kovács Andrea
  • kereskedelem

Az intézkedés elérte célját, így az július 1-jétől kivezetésre kerül, ugyanakkor a kormány a kiskereskedelmi árverseny fenntartása, élénkítése érdekében továbbra is működteti az online árfigyelő rendszert.

A Nemzetgazdasági Minisztérium sajtóközleményben számolt be arról, hogy a kötelező akciózás elérte célját, így az július 1-jétől kivezetésre kerül, ugyanakkor a kormány a kiskereskedelmi árverseny fenntartása, élénkítése érdekében továbbra is működteti az online árfigyelő rendszert, és a zsugorinfláció elleni küzdelem is megmarad. 

A kötelező akciózás rendszerét a kormány a háború és az elhibázott szankciók okozta inflációs-sokk leküzdése, a családok és a nyugdíjasok védelme érdekében 2023. június 1-jétől a Nemzetgazdasági Minisztérium javaslatára vezette be. A 162/2023. (V. 5.) kormányrendelet értelmében a boltoknak kötelező akciókat kellett bevezetniük különböző termékcsoportokban, mindegyikben minimum egyet, heti rendszerességgel. 

A kötelező akciózás és az online árfigyelő kíméletlen versenyt generált a kiskereskedelemben. Ennek eredményeképpen az élelmiszerinfláció éves alapon az elmúlt hónapokban 1%-ra esett vissza, sőt májusban az előző hónaphoz mérten csökkent az élelmiszerek ára.


Vissza az előző oldalra