Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Mit jelent a karbonsemlegesség?

A karbonsemlegesség azt jelenti, hogy megvalósul az egyensúly a légkörbe kibocsátott szén-dioxid, és az elnyelt szén-dioxid mennyisége között. A szén-oxidok légkörből való eltávolításának, majd azok eltárolásának folyamatát szénmegkötésnek nevezzük. A nulla nettó szén-dioxid-kibocsátás elérése érdekében a globális üvegházhatású gázkibocsátást szénmegkötéssel lehet ellensúlyozni.

Hogyan érhető el a karbonsemlegesség?
Üveghatású házok kibocsátásának csökkentésével

Olyan megújuló energia-rendszerek telepítéséval (szél-, víz- biomassza és naperőművek stb.), amelyek fosszilis (szén, kőolaj, földgáz) energia felhasználást váltanak ki.

Az energiahatékonyság növelése is csökkenti a CO2 kibocsátást.

A metánkibocsátások elkerülhetőek például hulladékgazdálkodási technológiaváltással vagy a dinitrogén-oxid kibocsátások a műtrágya használat kiváltásával.

Kibocsátás ellensúlyozásával

Az üvegházhatású gázok kibocsátása csökkenthető például  szénelnyelő rendszerek létesítésével (pl. erdőtelepítés).

Szénelnyelő rendszerek
Szénelnyelőnek nevezünk minden olyan rendszert, amely több szenet nyel el, mint amennyit kibocsát. A fő természetes szénelnyelők közé tartoznak a talaj, az erdők és az óceánok.

Tudtad?
Becslések szerint a természetes szénelnyelők évente 9,5 és 11 Gt közötti szén-dioxidot vonnak ki a légkörből. Az éves globális szén-dioxid-kibocsátás 2017-ben elérte a 37,1 Gt-t. Jelenleg egyetlen mesterséges szénelnyelő sem képes a globális felmelegedés elleni küzdelemhez szükséges mértékű szén-dioxidot kivonni a légkörből.