Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Kiértékelő Kamara Oktatás, képzés

Kamarai elismerések átadása

 • Hotel Dorottya, Kaposvár

Elismerés a legjobbaknak
Közös kitüntetés átadó ünnepség az agrárkamarával

 Az idei év az első, melynek során a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy Megyei Szervezete együttműködésének keretében közösen hirdettük meg a kamarai kitüntetések rendszerét.

 Az eddig megszokott kamarai elismerések mellett mostantól gazdára találnak kizárólag agrárgazdasági kamarai díjak, de lesznek párhuzamosan adományozható elismerések is

 A" SOMOGY GAZDASÁGÁÉRT" díjat kapja az a kamarai tag vállalkozás, mely több éves egyenletes jó teljesítménye alapján hozzájárult a megye gazdasági fejlődéséhez.

 A siófoki KVV Zrt. a közép-európai régióban az egyik legjelentősebb olaj-, gáz- és energiaipari csővezeték építésre szakosodott vállalat. Üzleti filozófiájának megfelelően a cég folyamatosan keresi az új lehetőségeket. Fejlesztéseik eredményeként innovatív és magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtanak ügyfeleik számára.

Magyarországi tevékenységük mellett a külpiacokon is jelen vannak, aktívan részt vettek jelentős projektekben Európa számos országában és Európán kívül is.

A Somogy Gazdaságáért  díjat nyerte: a KVV Zrt.  

 A  Somogy Gazdaságáért Életműdíj adott szakterületen történő kiemelkedően eredményes, elkötelezett, hosszútávú tevékenység elismerésére szól.
Ebben az évben két személy részesült az elismerésben. 

Dr Csugány Ibolya szakmai pályafutását a Siófok és Vidéke ÁFÉSZ- nél kezdte 1982-ben pénzügyi csoportvezetőként. Nem sokkal később az ÁFÉSZ elnökének választották, majd a Balaton-COOP Zrt elnök-vezérigazgatója lett. Több mint három évtizedes vezetői tevékenysége  alatt a cég a Balaton déli partjának meghatározó kiskereskedelmi vállalkozásává vált. Dr. Csugány Ibolya a kamarában is aktívan tevékenykedett évtizedeken keresztül, többek között az Ellenőrző Bizottság elnökeként.  

A  SKIK Somogy Gazdaságáért Életműdíját kapta dr. Csugány Ibolya.

Szabó Tamás évtizedek óta a megyei gazdálkodókért végez érdekképviseleti munkát a MAGOSZ és az agrárgazdasági kamara kereti között, emellett családi gazdálkodóként Nagybajomban példamutató mezőgazdasági tevékenységet folytat. A fiatalabb generációt szaktudásával, tapasztalatával támogatja. A kisgazdaságok iránti elkötelezettsége közismert, ami elismert személlyé tette az elmúlt évtizedekben. 

A Magyarok Kenyere Programot folyamatosan támogatja. Búza gyűjtőpontjáról évente több tonnányi mennyiséget szállítanak a barcsi malomba. Számos szociális, közjóléti és közösségfejlesztési tevékenységben részt vesz.

Az agrárgazdasági kamara Somogy Gazdaságáért Életműdíját kapta Szabó Tamás, aki sajnos személyesen nem tudott részt venni a rendezvényen.

 Az " AZ ÉV SOMOGYI VÁLLALKOZÁSA ” díjat kaphatja az a kamarai tagvállalkozás, mely  több éven keresztül egyenletes, jó teljesítményt nyújtott és piacképesen, eredményesen gazdálkodott. 

A NAFA Kft-nél jól képzett munkatársak dolgoznak, kiváló technikai és műszaki háttérrel a sikerért, több ezer vevőt kiszolgálva évente a nyílászárók széles kínálatával.

Folyamatos  fejlesztéseket hajtanak végre, gazdálkodásuk stabil.

A piaci pozíció megtartásához nélkülözhetetlen a gondosan válogatott faanyag, a modern technológia, a korszerű felületkezelő anyagok sora, az aktuális piaci trendek figyelemmel kísérése.
Munkájuk eredményességét jelzik a különböző vásárokon kapott díjak is. 

Az Év Somogyi Vállalkozása díjat nyerte mikro-vállalkozások kategóriájában a NAFA Kft.  

Jakabfi István pályafutását a Lengyeltóti ÁFÉSZ-nél kezdte meg 1965-ben, majd mint boltvezető, a somogyvámosi élelmiszerüzletben dolgozott. 1990-től egyéni vállalkozóként bérelte tovább az üzletet és néhány év alatt önerejéből felépítette kétszintes kereskedelmi és vendéglátó üzletházát. Vállalkozása beindítása óta kitartóan dolgozott annak érdekében, hogy maradéktalanul megfeleljen vásárlói igényeinek. A vállalkozás évtizedek óta jó teljesítményt nyújt és redményesen gazdálkodik. 

Az Év Somogyi Vállalkozása  mikro-vállalkozások kategóriájában Jakabfi István elismerő oklevélben részesült. 

A Merencsics Autó Kft jogelődje 1990-ben egyéni vállalkozásként indult, majd 2001 óta gazdasági társaságként végzi gépjárművek márkafüggetlen, teljeskörű szervizelését és használtautók forgalmazását. A kft az elmúlt három évben dinamikusan fejlődött. A cég műszaki vizsga sorának jelentős korszerűsítését valósította meg, célgépek  beszerzésével, valamint a szervízépület nyílászáróit érintő energetikai fejlesztést hajtott végre. E  folyamat következő lépéseként napelemek telepítését tervezik.

Az Év Somogyi Vállalkozása  mikro-vállalkozások kategóriájában a Merencsics Autó Kft szintén elismerő oklevélben részesült.

A Hager Kft fő profilja villamosipari termékek kereskedelme. Termékeik közül néhány: mozgásérzékelők, vezetékcsatornák, napelem elosztók, biztosítóbetétek, villamoselosztók, épületautomatizálási termékek. A kft  az idei évben több mint 30%-kal növelte az árbevételét.

A vállalkozásnál különös figyelmet fordítanak a megújuló energiák használatára és az energiahatékonyságra. Azt vallják, hogy a fenntarthatóság három alappillére az etika, a környezet és az energia. 

Mindhárom tényező mögött konkrét intézkedések vannak, melyeket a cégnél prioritásként kezelnek. 

Az Év Somogyi Vállalkozása díjat nyerte kisvállalkozás kategóriájában a HAGER Kft.  

A Tank-Szer Kft családi vállalkozásként alakult 3 fővel, tevékenységük üzemanyagtöltő-állomások technológiai szerelése volt. 

Az évek folyamán a vállalkozás az alaptevékenység mellett bővítette profilját, ami azt jelenti, hogy többek között töltő-állomás tervezést, komplett kivitelezést, tartályok telepítését, hitelesítését, tisztítását is vállalják. A cég jelenleg 40 főt foglalkoztat.

Megbízóik között megtalálhatók állami megrendelők és gazdasági társaságok is. 

Az Év Somogyi Vállalkozása díjat nyerte középvállalkozás kategóriájában a Tank-Szer Kft.  

Az évtizedek óta működő bárdudvarnoki családi vállalkozás, a MEZŐVAS Kft szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik.  A vállalkozásra a hagyományok és a családi értékek mellett az agrárium tisztelete és a kiegyensúlyozott, megbízható működés a jellemző. A Magyarok Kenyere Programban már 8 éve közreműködő partnere a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának, gyűjtőpontot üzemeltet, és önzetlenül segíti a rászorulókat.

 Az Év Somogyi Agrárvállalkozása díjat nyerte a MEZŐVAS Kft. 

A  Somogy Szakképzéséért díjat kaphatja az a személy vagy vállalkozás, aki a kamara szakképzéssel összefüggő tevékenységét kiemelkedő módon, hosszú időn keresztül segítette.

Csiba Ágota pályafutását a szakképzésben tanárként, a Széchenyi István Kereskedelmi Iskolában kezdte.  A tanári munka mellett osztályfőnök, igazgatóhelyettes, majd igazgató lett, munkáját az igényesség, pontosság és kiemelkedő szakmai ismeretek jellemezték. A szakképzési centrumok megalakulásakor a Kaposvári Szakképzési Centrum főigazgatója lett. A szakképzés minden változását megélte pályája során, melynek jelenlegi állomásán, a Kaposvári Szakképzési Centrum kancellárjaként tesz meg mindent a szakképző intézmények és a kollégium optimális működési feltételeinek biztosítása érdekében. Csiba Ágota szakmai pályafutása során mindig kiváló szakmai partnere volt kamaránknak, folyamatosan hatékony együttműködésre törekedett, segítve ezzel kamaránk szakképzési tevékenységét. 

 A SKIK Somogy Szakképzéséért Díját nyerte Csiba Ágota.

Ojtó Lajos évtizedek óta kiemelkedő munkát végez a helyi szakképzés fejlesztése és erősítése érdekében - mindig szem előtt tartva a helyi élelmiszeripari cégek igényeit is. Az általa működtetett Slendy pékséget mindenki ismeri.  A pék szakmát oktatja, és gyakorlati képzőhelyként évente tucatnyi fiatal képzésében vesz részt.  Szakmai tevékenysége mellett kiemelkedő társadalmi szerepvállalása is indokolja díjazását. 

Az agrárgazdasági kamara Somogy Szakképzéséért Díját nyerte Ojtó Lajos.

Az agrárgazdasági kamara Somogy Élelmiszeriparáért Díját kaphatja az a vállalkozás, amely a megye élelmiszeriparát szolgáló-, kiemelkedő teljesítményt nyújtott és több éves egyenletes jó teljesítménye alapján hozzájárult a megye élelmiszeriparának fejlődéséhez.

A csurgói székhelyű  TOPESA Kft sertésfeldolgozással foglalkozik. Folyamatosan fejlesztik a technológiát és az infrastruktúrát. A cégnél nemrégiben új gyáregységet adtak, az 1,6 milliárd forint értékű bővítés hozzájárult 70 munkahely megőrzéséhez. A vállalkozásnál kiemelt szempont az energiahatékonyság és kapacitáskihasználás javítása. A Topesa Kft-nél évente több mint 120 ezer sertést dolgoznak fel, melyeket kizárólag magyar tenyésztőktől vásárolnak. Termékeik felét a Spar Magyarország Kft. veszi át. Egy keveset exportálnak is, kézenfekvően Horvátország felé. 

Az agrárgazdasági kamara Somogy Élelmiszeriparáért Díját kapta a TOPESA Kft. 

 A" SOMOGY IDEGENFORGALMÁÉRT" díjat kapja az a kamarai tag vállalkozásnak, amely a megye idegenforgalmát szolgáló-, kiemelkedő teljesítményt nyújtott és több éves egyenletes jó teljesítménye alapján hozzájárult a megye turizmusának fejlődéséhez.

A Liget Gasztro Kft által üzemeltetett-, mai rendezvényünknek is otthont adó Hotel Dorottya egyszerre vonz történelmi múltjával és modern kialakításával. Kaposvár kulturális és sportrendezvényeire érkező vendégek, illetve a városba és környékére érkező nagyszámú hazai és külföldi turista kedvelt szálláshelye. 

Hotel Dorottya egyben modern rendezvényközpont is. Termei lehetnek konferenciák, rendezvények, üzleti megbeszélések, koncertek helyszínei is.

Az étterem nemcsak helyben, hanem külső helyszíneken is magas színvonal  vállalja rendezvények gasztronómiai és technikai lebonyolítását 1000 fős létszámig. 

 A Somogy Idegenforgalmáért Díjat nyerte a Liget Gasztro Kft

A " SOMOGY INNOVÁCIÓJÁÉRT " díjat kaphatja az a vállalkozás,   mely kiemelkedő eredménnyel járó fejlesztést  valósított meg, illetve új megoldásokat, módszereket alkalmazott működési területén. 

A Büttner Kft a hátrányos helyzetű dél-somogyi térségben a modern technológia meghonosításával több száz korszerű munkahelyet teremtett.
A vállalkozás a szerszámlapok CNC megmunkálásában az európai TOP 10-ben foglal helyet. A szakember utánpótlásról közép- és felsőfokon saját tanműhelyükben  gondoskodnak.
Az innováció a cég életében mindig kiemelt szerepet töltött be.  Például a veszprémi Pannon Egyetemmel együttműködve olyan kutatás-fejlesztési projektet valósított meg, melynek keretében  a szerszámgyártáshoz kapcsolódó új típusú bevonatok kifejlesztése volt a cél.  A kft az Ipar 4.0 folyamat bevezetésére arany minősítést kapott. 

 A SKIK Somogy Innovációjáért  Díját nyerte a Büttner Kft.

Pongrácz Máté fiatal kora ellenére széles körű szakmai ismeretekkel és tapasztalatokkal rendelkezik a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés területén. Több éven keresztül volt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat referense, majd a Pongrácz család somodori családi gazdaságában kezdett el példamutató munkát végezni, mellyel a térség gazdálkodóit is igyekszik fejlesztésekre ösztönözni. A gazdaságban víztározót és öntözőrendszert építettek ki, ami már jóval több mint 100 hektár területet lát el öntözővízzel. Emellett a precíziós növénytermesztés is egyre meghatározóbb szerephez jut a családi vállalkozás által művelt területeken, melynek fő profilja a vetőmagtermesztés. FOTO

Az agrárgazdasági kamara Somogy Innovációjáért  Díját nyerte Pongrácz Máté.

" SOMOGY KÖRNYEZETVÉDELMÉÉRT " díjat kapja a kamarai tag, mely tevékenysége során a környezetvédelmi előírások betartására fokozott figyelmet fordít, illetve aktívan tevékenykedik a természeti környezet megőrzése érdekében.

A Saubermacher Marcali Kft  a Saubermacher csoport leányvállalataként tevékenykedik Marcaliban. „Zero Waste” vagyis „Nulla hulladék” koncepciójukkal személyre szabott megoldásokat és teljes körű szolgáltatást nyújtanak a hulladékgazdálkodás területén.

Meggyőződésük, hogy a hulladékra, mint nyersanyagra kell tekinteni. Hulladék státuszban lévő anyagokat már jelenleg is magas fokú hasznosítási aránnyal dolgozzák fel, azonban a "nulla hulladék" koncepció ezen is túlmutat. Törekvésük, hogy a partnereik által kibocsátott hulladékok 100%-át hasznosítani tudják, megkímélve ezzel a környezetet. 

 Somogy Környezetvédelméért Díjat nyerte a Saubermacher Marcali Kft.

 Füszfás Balázs évek óta kiemelkedő és példamutató munkát végez Visnye és Visnyeszéplak települések társadalmi és kulturális életében. Hozzájárul a gazdasági élet előmozdításához, civil szervezetek működéséhez, azonban munkája és példamutatása a környezetvédelem, a fenntarthatóság és a közösségépítés tekintetében a legkiemelkedőbb. A tájba illő, fenntartható gazdálkodást népszerűsíti, példaértékű legeltetéses állattartást folytat. 2010 óta képviseli a visnyeieket és a széplakiakat is. FOTO

Az agrárgazdasági kamara Somogy Környezetvédelméért Díját nyerte Füszfás Balázs.

Vállalkozónak lenni nem könnyű, a vállalkozói lét eddig is sok nehézséggel, buktatóval járt, az utóbbi időszak azonban minden eddiginél nagyobb kihívások elé állította a vállalkozásokat. Éppen ezért elismerés és gratuláció illeti mindazokat, akik hosszú időn keresztül talpon maradtak és eredményesen teljesítenek a vállalkozók világában. A rendezvény következő részében fennállásuk 30. és 25. évfordulóját ünneplő kamarai tagokat köszöntötték. 

Végezetül  mestervizsga elnöki kinevezések átadása következett.

A mestervizsga bizottság elnöki tisztsége pályázat útján nyerhető el. Az elnöki névjegyzékbe olyan személyek pályázhatnak, akik szakmájukat legalább 10 éve a legmagasabb szinten gyakorolják, szakmájukban elismert szakemberek, mestervégzettséggel vagy szakirányú felsőfokú végzettséggel rendelkeznek, és az általuk képviselt vállalkozás kamaránk önkéntes tagja. 

A mestervizsga elnökök kinevezése az idei évben járt le. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által kiírt pályázaton Somogy megyéből 10 fő pályázatát bírálták el pozitívan.

 • Balatincz László villanyszerelő mestervizsga elnök,
 • Budai Ferenc festő, mázoló és tapétázó mestervizsga elnök,
 • Farkas József kéményseprő mestervizsga elnök,
 • Fekete-Gerhát Tünde kozmetikus mestervizsga elnök,
 • Fisli István  ipari gépész-, valamint gépi és CNC forgácsoló mestervizsga elnök,
 • Illés Tibor autószerelő és autóelektronikai műszerész mestervizsga elnök,
 • Knébel Angéla fodrász mestervizsga elnök,
 • Nótár László szakács mestervizsga elnök,
 • Tamás István pincér mestervizsga elnök,
 • Vörös Tibor bádogos mestervizsga elnök.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bővebben

Női Klub adventi találkozója

 • SKIK Székház

„Alkosd, fesd, színezd újra!  - avagy  az ideális karácsony 2022”
címmel szervezett adventi találkozót a SKIK Női Vállalkozói Klubja december 5-én.

A találkozón a klubtagok - Walter Imola Ágnes tréner vezetésével - felfedezhették alkotói énjüket és közben feltárták, milyen is számukra az ideális karácsonyi készülődés, ami stressz helyett örömet okoz. 

Bővebben

TOP 100 bemutató rendezvény

 • SKIK Székház

TOP 100 - Tükör a somogyi gazdaságról
November 30-án 15. alkalommal mutatták be a TOP 100 kiadványt, mely hű pillanatfelvételt nyújt a somogyi gazdaságról a társaságiadó-bevallásokban szereplő adatok alapján.
A SKIK, a NAV Somogy Megyei Igazgatósága és a Somogyi Hírlap mellett idén első alkalommal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is részt vállalt abban, hogy ez a színvonalas kiadvány megszülethessen.

Nem könnyű feladat egy átfogó gazdasági elemzést készíteni, mivel a környezet változása, a vállalkozások lehetőségei és döntései, a rengeteg paraméter alakulása nehezen érhető tetten az összegyűjtött adatokból.
2021-et tekintve még inkább megerősíthető ez a megállapítás, a piaci gépezet ugyanis nagyon kizökkent a megszokott kerékvágásból.
Az év elején még a pandémiás sokk, illetve az újabb hullám által keltett válsággazdálkodás volt a fő mozgató. Majd a második negyedévben a korlátozások feloldása és a gazdasági nyitás vette át a főszerepet, ami szép eredményeket produkált országosan és helyben is. Mindeközben a túlfűtöttség kapacitásproblémái, a kínálati lemaradás és az infláció réme találkozott az újraindítást célzó fiskális és egyéb kormányzati ösztönzőkkel. A végeredmény történelmi mértékű gazdasági növekedés: a GDP 7,1 %-kal múlta felül a 2020 évit.

A somogyi vállakozások tekintetében a nettó árbevétel 12,7%-kal bővült, mely 150 milliárd forintot is meghaladó növekedést jelent. Az elmozdulás nemcsak itt, de a jövedelmezőségben is tetten érhető, ugyanis az adózás előtti eredmény 16,6 %-kal múlta felül az előző évest. Ennél enyhébb előrelépés tapasztalható a vállalkozások mérlegében: a főösszeg, egyes tőkeelemek, a bruttó hozzáadott érték növekedése  is „csupán” egy számjegyű volt.
Azonban a tárgyévi beruházások értéke 36 %-kal bővült.

A kiadvány főszereplői , a TOP 100 vállalkozás értékesítése kimagasló mértékben, 18,5%-kal nőtt, ami meghaladja a 810 milliárd forintot. Az eredményesség területén ugyanakkor gyengébb évet zártak, amiben közrejátszhatott az is, hogy a beruházások esetében meg tudták ismételni az egy évvel korábbi 40% feletti fejlődést. Kicsivel ugyan, de a TOP 100 esetében a foglalkoztatottak száma is nőtt, az elérhető jövedelmek ezúttal is felülmúlták a piac többi szereplője által biztosított szintet.

TOP 5

1.       Flextronics International Kft - Tab
2.       FGSZ Zrt – Siófok
3.       KOMETA 99 Zrt – Kaposvár
4.       MG. Produkt Kft – Kaposvár
5.       VIDEOTON Elektro-PLAST Kft - Kaposvár

A kiemelt vállalkozások állandóságát reprezentálja, hogy az első 10 szereplő idén sem változott, felfelé vagy lefelé maximum 1-1 helyet mozogtak. A TOP100-ba való bekerülési küszöb csaknem 2,1 milliárd forintra emelkedett, mely tizedével , 200 millió forinttal haladta meg az egy évvel korábbi alsó határt.

A kiadvány az idei évben külön fejezet szentel a mezőgazdasági szektornak a megyében betöltött jelentős szerepe miatt. A búza esetében az ötödik legjobb termésátlagot produkálta a megye, az őszibarack és a kajszi tekintetében pedig a harmadik és negyedik legtöbbet termelő térség lett Somogy. A szőlőtermesztés eredményei is elismerésre méltók: az ország ötödik legnagyobb területén az ötödik legjobb termésátlagot produkálták a helyi szőlősgazdák.

A TOP 5 egyéni vállalkozók éves adóalapba beszámító bevétele 2021-ben (millió Ft)

1.       5.409     Élelmiszer, ital, dohányáru vegyes                      nagykereskedelme
2.       1.459     Vegyes termékkörű nagykereskedelem
3.       1.382     Vasáru, szerszám, szerelvény, barkácsáráru          kiskereskedelem
4.       1.214     Éttermi vendéglátás
5.          943    Közúti teherszállítás

Képeinken:

Lengyel János, Somogyi Hírlap főszerkesztő
Madarász Zoltán, NAK Somogy Megyei Igazgatóság elnöke
dr. Gulyás Árpád, SKIK általános alelnöke
Koltainé Magyar Zsuzsanna, NAV Somogy Megyei Igazgatóság igazgatója

Fábián Balázs és Gerber András (VIDEOTON Elektro-Plast Kft.)

Ladiszlai-Pfeiffer Géza ( Színarany Kft)  Szalai Gyula (KVGY Kft.)

Budai Ferenc, egyéni vállalkozó

 

Bővebben


Vissza az előző oldalra